Nu am nicio indoiala ca toata lumea a auzit de trilogia Bourne a lui Ludlum, desi trebuie sa spun ca pe mine m-a dezamagit filmul, mult prea departe de naratiunea din carte. Parafrazand un citat arhicunoscut as putea spune cu mana pe inima „cartea bate filmul” 😀 Si-l bate cu un scor de-ala zdrobitor, de 6-0, 6-0, ca sa dau un exemplu din tenis ca tot e Halep cap de afis la stirile de peste tot.

Cele trei carti din trilogia Bourne sunt Identitatea lui Bourne, Suprematia lui Bourne si Ultimatumul lui Bourne. Eroul este Jason Bourne, un agent guvernamental secret, antrenat in niste baze de antrenament care nu apar pe nicio harta si participant in niste operatiuni despre care nu stie nimeni din guvernul Statelor Unite, ale caror detalii sunt incuiate cu zece lacate pe fundul unor sertare false ale seifurilor de la Langley, Virginia. Povestea incepe cu amnezia lui Bourne, in urma unui accident, amnezie care il face sa devina un pericol pentru cei care l-au creat. Insa antrenamentul de ani de zile il ajuta pe Jason sa scape cu viata din toate capcanele intinse de fostii lui angajatori din birourile C.I.A.

Una din caile lui de scapare se dovedeste a fi Marie St. Jaques, un economist foarte respectat din guvernul canadian. La inceput Jason Bourne o ia ca ostatica, pentru ca mai apoi Marie sa fie cea care il ajuta sa-si aduca aminte, treptat, de cele doua identitati ale lui : David Webb, un profesor oarecare dintr-o tara asiatica, a carui sotie si copii fusesera ucisi in timpul razboiului din Vietnam de bombele aruncate de un avion necunoscut si Jason Bourne, identitatea pe care o luase devenind un asasin antrenat pentru a-l scoate la lumina pe Carlos Sacalul.

Marie St. Jacques conducea în tăcere, agăţându-se de volan tot aşa cum se agăţase de geanta ei în timpul demenţei de la Carillon; era pentru ea singura legătură cu normalitatea. Bourne o înţelegea.

Marie St. Jacques era speriată. Credea că vorbele lui se referă la ea. Îşi dezlipi ochii de pe rochie şi se uită pe geam.
— Uite, numărul 37, spuse el, arătând cu degetul spre a cincea casă din şir. Opreşte maşina.
Coborî el primul, ordonându-i fetei să îl urmeze. Îşi încercă rezistenţa picioarelor şi apoi luă cheile de la ea.
— Poţi să mergi, spuse ea. Dacă poţi să mergi, atunci poţi şi să conduci.
— Probabil că pot.
— Atunci lasă-mă să plec! Am făcut tot ce ai vrut.
— Ba chiar mai multe, adăugă el.
— Nu voi spune nimic, nu pricepi? Eşti ultimul om de pe lume pe care-mi doresc să-l mai văd vreodată, sau cu care să vreau să mai am de-a face. Nu vreau să apar ca martor, nu vreau să am treabă cu poliţia, să dau declaraţii, nu vreau nimic! Nu vreau să fiu amestecată în ce eşti tu amestecat! Sunt speriată de moarte… asta e protecţia ta, nu-ţi dai seama? Lasă-mă să plec, te rog!

Bineinteles ca apare si o poveste de dragoste intre cei doi protagonisti, un analist C.I.A care-i ia apararea lui Bourne si refuza sa puna in aplicare planul de eliminare a lui fara ca macar sa fie ascultat – Alexander Conklin – un psiholog care il ajuta pe Jason sa isi recapete amintirile si sa invete sa-si accepte cele doua personalitati atat de diferite -Morris Panov – fratele lui Marie, dar si celebrul asasin Carlos Sacalul, cel care fusese de fapt principalul motiv al aparitiei lui Jason Bourne.

Ultima carte a seriei, Mostenirea lui Bourne, este mai putin cunoscuta din cauza faptului ca a aparut la destul de multa vreme dupa trilogia Bourne. De fapt trilogia Bourne a fost scrisa de Robert Ludlum, in timp ce Mostenirea lui Bourne este scrisa de Eric Van Lustbader la cativa ani dupa moartea lui Ludlum. Laudabil este ca pastreaza acelasi stil alert, trepidant si aceleasi personaje din seria lui Robert Ludlum, astfel incat nu-ti dai seama ca sunt doi autori diferiti. Ideea ultimei carti este ca fiul lui Bourne din prima casatorie, Joshua, pe care acesta il credea mort, supravietuise de fapt acelor bombe si crescuse de unul singur, in conditii extrem de grele.

Cand linistitul profesor se trezeste ca ii fusese inscenata moartea celor mai buni prieteni ai sai, el se vede nevoit sa il lase pe Jason Bourne sa preia controlul asupra acestei situatii de criza. Il intalneste pe Joshua si realizeaza ca e ca si cand ar lupta impotriva versiunii lui mai tinere. Dupa un intreg sir de peripetii care te tin cu sufletul la gura, cei doi reusesc, cu greu, sa accepte trecutul. Jason realizeaza ca Joshua nu va putea veni niciodata sa locuiasca alaturi de el si de Marie, Joshua isi da seama ca undeva, in lume, are un frate si o sora.

Nu este finalul perfect al unei serii care a tinut cateva milioane de oameni cu ochii lipiti de marile sau micile ecrane si alte zeci de milioane de cititori devorand paginile celor patru carti, dar seria Jason Bourne ramane o carte de actiune – spionaj sau thriler politic, cum vreti voi sa-i spuneti – care merita citita.

Webb, având îndatorirea de a întâmpina oaspeţii, auzi din nou soneria. La uşă era un curier care avea un pachet pentru el. Înăuntru găsi o minge de baseball şi două mănuşi, una pentru el şi cealaltă având exact mărimea potrivită unui copil de unsprezece ani. Despachetă biletul care însoţea coletul şi citi, simplu:
Pentru ziua lui Jamie,
Joshua.

David Webb rămase cu ochii ţintă la cadoul care însemna pentru el mai mult decât şi-ar fi putut imagina cineva. Muzica de sus cobora în valuri la el, ca şi râsul intermitent al copiilor. Gândul îi zbură la Dao şi Alyssa şi Joshua, aşa cum existau ei în memoria sa fragmentată, iar această imagine caleidoscopică, activată de forma şi mirosul aspru al pielii gresate, era înviată. Mânuind-o, simţi textura suplă a pielii şi îşi trecu buricele degetelor peste cusătura pielii fine. Ce amintiri se dezlănţuiau în interiorul fiinţei sale! Zâmbetul său, când se gândea la chipul lui, era dulce-amar. Lăsă mâna să-i alunece în mănuşa mai mare şi plasă mingea în mijlocul acesteia. Prinzând-o acolo, o ţinu atât de strâns ca pe o vrajă. Auzi zgomot de paşi în capul scărilor, urmat de vocea lui Marie care îl chema.
— Urc imediat, iubito, spuse el.

Mai rămase în tăcere câteva clipe, lăsând evenimentele trecutului recent să-l împresoare. Apoi expiră cu putere şi puse
deoparte trecutul. Cu darul pentru Jamie în cealaltă mână, urcă scările de la subsol şi se alătură familiei sale.

Seria Jason Bourne in format PDF o puteti gasi aici :